Over streekcultuur, dialect, naobers en alles waar we met elkaar trots op zijn.
“Heb je dorst dan ga je naar Hansje Worst. Die heeft een hondje en die piest zo in je mondje.” Of: “Kan niet ligt op kerkhof, wil niet ligt er naast.” Kent u ook nog zo'n gezegde van vroeger?
't Tweents Spreukjesbook is een boek, geschreven in het Twents dialect, met humor op elke bladzijde. Het zijn allemaal gloepens korte verhalen over alledaagse gebeurtenissen.
Tijdens het stappen werd ze op slag verliefd. Dat hij boer was vond ze alleen maar leuk. Ze was niet bekend met de sector. Maar haar ouders hadden ook een eigen bedrijf waardoor ze wist dat het bedrijf op de eerste plek zou komen.
Heeft u ze ook al gezien? Kleine kabouters onder de herfstpaddenstoelen? Het levert vaak een prachtig plaatje op… maar wat vindt u? Kan dit? Of is het bosvervuiling?
Wat is het effect van chronische droogte op hoe onze natuur eruitziet en functioneert, welke plantensoorten zijn de verliezers en welke de winnaars? En zit de sleutel om dit te voorspellen misschien in de bodem?
Waar in veel dorpen steeds meer sociale voorzieningen verdwijnen, is dat in het Drentse Gees wel anders. Het dorp is springlevend en bruist van de activiteit. Een onmisbare schakel hierbij is de eeuwenoude Boermarke.
Tussen de groene weiden, vruchtbare akkers en sfeervolle bossen van het oostelijke platteland schuilt onheil. In hun zoektocht naar afgelegen locaties om drugs te produceren, mikken internationale criminelen op agrariërs.
In november verschijnt een herdruk van het boek ‘De Geschiedenis van de Marke Hasselo’. Burgemeester Schelberg van Hengelo schrijft in het voorwoord dat het een rijk geïllustreerd beeld geeft van de ‘Oalde Grond’.
Zelfs de oosterling is wel eens ziek. ’t Begint met da’j dr meeps uutzeet. Ie bunt dan an de latte of plodderig in odder. Je mag zeggen dat je je niet goed voelt, maar het liefst wel een beetje stoer: ik veul mien kloten.