Over streekcultuur, dialect, naobers en alles waar we met elkaar trots op zijn.
De gemiddelde oosterling heeft niet veel op met de politiek in Den Haag. ’t Is wiet vot en d’r wordt alderbastend völle enäöld. Je ziet ze ook nooit. Ja, met de verkiezingen in aantocht. Dan wel. Dan komen ze met bosjes tegelijk.
Weet u het nog, die barre winter van 1978-1979? Met metershoge sneeuw, ijsbloemen op de ramen en ijzel op straat waardoor menigeen op straat kon schaatsen. Dat waren nog eens koude winters!
Een tip uit grootmoederstijd. Laat uw natte wasgoed buiten aan de lijn even goed bevriezen totdat het stijf staat. De lucht moet wel goed droog zijn. Als u de was daarna binnenhaalt is het krakend fris en heel snel droog.
Ah toe, vertel nog eens van vroeger! Wie hoort het niet af en toe van (klein)kinderen. Verhalen van toen u nog een kleine jongen of meisje was. Van het kattekwaad wat u uithaalde. Welk verhaal moet u steeds weer vertellen?
Er kwamen de afgelopen maand weer leuke video’s binnen, maar het leukste filmpje was toch echt van Klaas Visscher. Hij zette daarin vijf wereldberoemde fonteinen op een rijtje in Barcelona, Lissabon, Valencia, Monaco en …
Een spontane, gespierde vent opent de deur. "Kom d'r in!", roept hij me vriendelijk toe. In de gezellige woonkeuken schenkt hij mij en zichzelf een kop koffie in. Maar dan vindt er een gedaanteverwisseling plaats.
Vroeger kon je de mensen die je tegenkwam tijdens een mooie boswandeling op de vingers van één hand tellen. Tegenwoordig wordt het bos bevolkt door allerlei vremd volk. Naober Gait denkt daar het zijne van...
Hoe weet je dat er nieuwe er nieuwe mensen in de buurt zijn komen wonen? Inderdaad, door de verlichting. Met name as de leu uut ’t darp of de stad komt, verget ze nog wal ’s dat ’t winterdag alderbastend duuster kan worden.
Je hoort het steeds vaker: een eigen thuiskroeg. Vooral in Twente worden kruipruimtes, kelders en garages omgebouwd tot kleine, intieme ‘horecagelegenheden’. Twentse thuiskroegbazen proosten erop!