Over streekcultuur, dialect, naobers en alles waar we met elkaar trots op zijn.
Het klaverplantje is van oudsher het symbool voor geluk. Maar wist je dat het plantje nog meer in zijn mars heeft? Kruiden als klaver in ons grasland zijn goed voor de bodem én ze kunnen beter tegen droogte.
Wanneer is iets nou echt duurzaam? En hoe kun je zelf bijdragen aan een duurzame wereld? We vroegen het een ecoloog, een agrarisch ondernemer en een ontwerper.
De koffiemölle van opoe Ik zee heur nog zo zitn Met de koffiemölle op schoot Heur heufd nen bettiej gebogen Met n doffe blik in de ogen Heur gestalte was neet groot. Een gedicht van Fenny Martens
Van Joop Huisman uit Ruurlo: “Een old lied, ’t hef gin titel, maor ’t worden ezongen deur mien opa Hannes en later ok deur mien vader Bartus. Wie hebt gin idee woor ’t vers oorspronkelek vandan kump.”
Amber Tieck is veur heur stage warkzaam bij streektaolorganisatie Huus van de Taol, hef onderzuuk daon naor Drentstaolig opvoeden. Olders bliekt veural behoefte te hebben an het dielen van ervaringen en lesmateriaal in het Drents.
Portemonneetje trekken, belletje lellen, tikken op een ruit. Kattekwaad waar menig kind zich op de vrije woensdagmiddag mee kon vermaken. En een lol dat we hadden! Heeft u ook zo'n leuke herinnering aan vroeger? Deel hem met ons!
Mountainbikers en wandelaars vormen geen gelukkige combinatie. Nu het in de natuur drukker is dan ooit, zitten de twee elkaar nog meer in de weg dan vroeger. Kunnen de twee wel samen in de natuur?
Begin januari 2021 kwam er een bijzondere e-mail van Gerard en Ria Zwartjens binnen bij Historische Vereniging Voorst. Het was een foto die afkomstig zou zijn uit Voorst. “Wat is dit voor tafereel?”, vroeg de familie zich af.
A'j drieven wilt, mö'j schaöpe kopen! De oosterling is van nature rustig en leeft veelal volgens het jao-jao-principe. Te beleefd om direct te zeggen dat hij of zij iets niet wil, maar dat vaak uiteindelijk toch bedoelt.