Zunakaas goed voor goud
Streekproducten 17 april 2023 0Prachtige prijzen winnen ze met hun trotse Zunakaas. Maar de kroon op hun werk kregen Dide en Dirk ter Haar vorige maand toen ze landelijk goud wonnen met hun heerlijke oude kaas. "Daar zit al mijn passie in", bekent Dirk ter Haar.
Wat Dide en Dirk maken is een echte boerenkaas, dat wil zeggen dat de melk niet is gekookt of gepasteuriseerd, zoals met de kazen in de supermarkt gebeurt. De melk gaat rechtstreeks van de koe in de kaas, waardoor alle voedingsstoffen en belangrijke enzymen behouden blijven en dat proef je.
"Voor mij als boer is het logisch", vertelt Dirk ter Haar. "Met zo min mogelijk input met wel wat krachtvoer en zo min mogelijk gewasbeschermers maken wij het beste eindproduct", vertelt hij in zijn rijk gevulde boerderijwinkel die in 6 jaar tijd uitgroeide tot een echte ontmoetingsplek voor de bewoners uit de buurtschap.
Het echtpaar wil goede naobers (in Twente schrijft men noabers) zijn. "Als boer wil je graag midden in de samenleving staan." En dat lukt met vlag en wimpel. "Hier maken mensen gezellig een praatje met elkaar en mogen zij bij de stallen gaan kijken." Een hele reeks kinderen van basisscholen volgt er rondleidingen en krijgt uitgebreid lesmateriaal over de bijzondere boerderij mede via hun website.
Dirk herinnert zich het begin nog heel goed. "Toen zo'n 10 jaren geleden Europa de melkquota losliet kozen wij er niet voor intensiever te gaan boeren maar de blik te gaan verbreden."
De plannen voor natuurherstel voelde zeker een beetje als een bedreiging, zegt Dirk ter Haar. Maar achteraf was de start van de winkel met de kaasmakerij en de komst van het natuurgebied een prachtige combinatie.
Vooral uit het nabijgelegen Nijverdal en Rijssen komen nu veel klanten vaak ook fietsend naar de boerderij aan de schitterende Zunase Heide, een jong uitgestrekt natuurgebied vlakbij de eeuwenoude hoeve. Veel toeristen komen 's zomers op het erf van Dide en Dirk dat al zeker 2 eeuwen in de familie is gebleven.
Het bedrijf zit met 70 melkkoeien en zo'n 40 stuks jongvee qua aantal iets onder een gemiddelde Nederlandse melkveehouder. "We zochten vooral een unieke smaak met onze boerenkaas." En dat is gelukt. Bij het laatste regionale kampioenschap in september sleepten Dide en Dirk vier bekers in de wacht. Twee eerste prijzen voor oude en belegen kaas en een tweede prijs voor de jonge boerenkaas. En alsof dat nog niet genoeg was, mochten ze ook de wisselbeker meenemen naar huis.
Dirk ter Haar heeft geen geheime toverformules of iets dergelijks. "Wat het dier opneemt, geeft het door aan de melk. De goede voedingsstoffen behoudt je in de melk en dat proef je in de kaas." Een mooi voorbeeld daarvan is de graskaas. "De koeien eten vers gras van de eerste weidegang en dat levert in mei een heerlijke graskaas op met minder vet."
https://www.zunakaas.nl/
Openingstijden zijn:
Woensdag 13.30 - 17.00 uur
Donderdag 13.30 - 17.00 uur
Vrijdag 13.30 - 17.00 uur
Zaterdag 09.30 - 15.30 uur
De zelfbediening is geopend van maandag tot en met zaterdag van 7 uur tot 21 uur.
Op de foto Dirk ter Haar met zijn prijswinnende oude kaas. Foto Marcel Tettero
0 Reacties